EMERGENCY EXIT ATHENS: ΔΑΣΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

29 04 2010

EMERGENCY EXIT ATHENS: ΔΑΣΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΪΟΥ 2010 12:00 – 19:00

ένα οικο-πικνικ και μια πεζοπορία στο καμμένο δάσος που ξαναγενιέται
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ (μόνο πεζοί)Σταθμος ΜΕΤΡΟ Χαλάνδρι 11:00 (το πρωί)

Τα EMERGENCY EXIT ATHENS είναι μια σειρά από συμμετοχικά events. Σκοπός τους η χαρτογράφηση και ανάδειξη της Αττικής γης πριν την καταστροφή της από το μοντερνιστικό τσιμεντοπάρτυ. Χώροι με την ίδια χρήση γης: φυσικό περιβάλλον. Σε αυτά τα τοπία οι προσκεκλημένοι καλλιτέχνες προσπαθούν να δώσουν την δικιά τους εκδοχή του “ήχου της φύσης”.
Η ιστορία του Πεντελικού όρους και του δάσους του χάνεται στα βάθη της ιστορίας της Αττικής. Από το αρχαίο λατομείο και τους πρώτους ασκητές του μεσαίωνα μέχρι τους αγροτο-κτηνοτροφικούς οικισμούς του περασμένου αιώνα και τις εξοχικές εκδρομές της belle-epoque φτάσαμε στην απόλυτη καταστροφή μέσω των πυρκαγιών/εμπρησμών και της μανίας με το real-estate της εποχής μας. Το δάσος αντιστέκεται παρά τις ολοκληρωτικές πυρκαγιές του 1995, 1998, 2005 και 2007. Όλο όμως και ξαναζωντανεύει όπως κάνει η φύση είτε την βοηθάμε είτε όχι. Το μέλλον βέβαια έχει διαγραφεί από την κατασκευή του δρόμου που διαπερνάει το βουνό όπως συμβαίνει πάντα όταν ένας δρόμος τέμνει την ροή της βιοποικιλότητας ενός δάσους.

Όταν συνέβη η φωτιά/εμπρησμός πριν 2 χρόνια ένα ήταν το συμπέρασμα για εμάς: αν δεν βρεθούμε στον χώρο εκεί, αν το αφήσουμε πίσω μας και τον διαγράψουμε σαν κατεστραμμένο τότε θα τον οικειοποιηθούν οι «άλλοι». Το ότι το δάσος έχει καεί τόσες φορές δεν θα πρέπει να σε τρομάζει. Υπάρχουν ακόμα όμορφες γωνιές, ρυάκια, πανέμορφη θέα και τελικά θα είμαστε και εμείς: με μουσική, χαμόγελα, πολιτισμό και την εμπειρία του να βρισκόμαστε στο δάσος.
Σε αυτόν τον τόσο μοναδικό χώρο η ομάδα λόκαλ σε προσκαλεί σε ένα χαλαρό, ανοιξιάτικο περπάτημα και πικνίκ. 3 μουσικοί θα προσπαθήσουν να δέσουν ηχητικά το φυσικό τοπίο. Αν το τοπίο της πόλης, το άστυ ή αλλιώς το «τοπίο υπό αιχμαλωσία» έχει ήχο πανκ, ντίσκο, τέκνο ή ροκ ποιος είναι ο ήχος του «ελευθέρου τοπίου», και κατ’επέκταση ποιος είναι ο “ήχος του πολύπαθου Πεντελικού όρους”?

Ηχητική εγκατάσταση:
The Boy (κλικ) – live telemarketing folding piano (ναι αυτό που έβλεπες στην διαφήμιση!)
Fantastikoi Hxoi (κλικ)
Espeekay (κλικ) – turntables

Πώς θα έρθεις:
Ποδήλατο: αυτή τη φορά θα πάμε με τα πόδια. Θα κάνουμε μια χαλαρή πεζοπορία 2 χιλιομέτρων.
Πεζός/ή: Θα υπάρξει προσυγκέντρωση στον σταθμό του μετρό στο Χαλάνδρι. Από εκεί θα σε παραλάβει μια λόκαλ κοπέλα και θα μπείτε μαζί στο πούλμαν που θα σε μεταφέρει στο τέρμα των λεωφορείων στον Αγιο Σίλα. Μετά θα περπατήσουμε.
Αν έρθεις με το ποδήλατο στον σταθμό θα πρέπει να το κλειδώσεις εκεί!

Φέρε μαζί σου:
1. Φαγητό για σένα, τους φίλους σου (ξέρεις μπορείς να το μοιραστείς και με τους υπόλοιπους) – προσπάθησε να αποφύγεις οτιδήποτε με λάδια, σάλτσες κτλ που χρειάζονται πλύσιμο κ νερό. 2. ποτά – θα υπάρχει μόνο πάγος και ποτηράκια. Όλα τα υπόλοιπα θα τα φέρεις εσύ. Αν σκέφτεσαι μπύρες προτίμησε τα κουτάκια γιατί βολεύουν στην ανακύκλωση.
3. Κουρελού ή παρεό ή τέλος πάντων κάτι για να κάτσεις κάτω. Στο δάσος θα έχει πολλά χόρτα, πευκοβελόνες και ίσως να είναι λίγο υγρά – για να μην ξενερώσεις και να μπορέσεις να απολαύσεις το πάρκο έλα προετοιμασμένος / η.
4. Φέρε νερό! Θα είμαστε πολύ μακρυά από οποιοδήποτε περίπτερο κτλ. ΕΛΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΣ/Η!

Ετοιμάσου για:
1. Απόλυτη συμμετοχική προσοχή του δάσους. Δηλαδή ψώνισε υλικά/φαγητά/ποτά με τη λιγότερη συσκευασία.
2. Πριν φύγεις από το σπίτι σου πάρε μαζί σου μια πάνινη τσάντα ή μια τσάντα ώμου για να τη χρησιμοποιήσεις για τα ψώνια σου. ΜΗΝ ΦΕΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ!
3. Συμμετοχική Ανακύκλωση. Το πικνίκ αρχίζει στις 12.00 και τελειώνει στις 19.00. Μόλις τελειώσει ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα ανακυκλώσουμε όλα τα υλικά, θα μαζέψουμε τα residual, θα τα πάμε στους κάδους και μετά θα φύγουμε.

Δεδομένου ότι θα περπατήσουμε σε δάσος φέρε μαζί σου καπέλο, ομπρέλα κτλ για να προστατευτείς από τον ήλιο. Φόρεσε παπούτσια που να ενδύκνειται για περπάτημα σε δάσος. Ο σεβασμός του βουνού και του δάσους είναι η βασική μας επιδίωξη. Γι αυτό το λόγο διαλέξαμε έναν τέτοιο χώρο, για να αποδείξουμε ότι σε αυτή τη γη δεν χωράει μόνο καταστροφή, πυρκαγιές, καταπατήσεις και συμφέροντα αλλά και πολιτισμός.

RECLAIM PUBLIC SPACE

λόκαλ/athens


λόκαλ/athens
reclaim public space
www.localathens.gr

Advertisements

Ενέργειες

Πληροφορίες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s
Αρέσει σε %d bloggers: